blog på bridge.no

 

 



VÅR BLOGGERE...


Lars Arthur Johansen

Kristoffer Hegge

Sten Bjertnes

 

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Storseier mot Tyskland og tap mot Nederland


Når fire spill gjenstår leder de norske damene med 23-7 (54-16 IMP). Vi håper de følger slagplanen med å ha ekstra fokus på spillene 17-20.
Det ble storseier til Norge uten svinger på slutten med IMP score 55-15.
Kampliste Tyskland-Norge.

I neste kamp skal Norge på BBO mot Nederland. Kampen starter kl. 14.30 norsk tid.

Det norske laget gjorde seg absolutt ikke bort i mot sterke Nederland i BBO-kampen. En misset utgang og slem på slutten førte til 11-19 tap. Utgangen var meldt og vunnet ved 11 av 18 bord. Slemmen ble meldt og vunnet ved 5 av 18 bord. Ellers var det norske laget Holmøy-Vist og Brogeland-Svendsen fullt på høyde med sine mer meritterte motstandere.
Kampliste Nederland-Norge. Norge ligger på en 10. plass etter fire runder. Sammenlagtstillingen finner du her.

Storseier mot Portugal, men stortap i dagens siste kamp


Vårt lag i åpen klasse startet i rama og BBO mot hjemmenasjonen Irland i første kamp. Norge stilte med Boye Brogeland-Frode Nybo i åpent rom og Jan Tore Berg-Odin Svendsen i lukket. Kampen ble jevnspilt der Norge avsluttet godt og hadde to utgangssvinger inn. Det var en lavtscorende kamp der Irland vant 34-30 i IMP og dermed 16-14.
Kampliste Irland-Norge.

Portugal var neste motstander som ble et lett bytte for det mer rutinerte norske laget. Det ble til slutt 23-7 seier etter å ha tapt et par småsvinger på slutten.
Kampliste Portugal-Norge.

Ungarn har også i tidligere mesterskap vært en vanskelig motstander for Norge. I dennne kampen gjorde de det meste riktig og veldig lite stemte for det norske laget.
Kampliste Ungarn-Norge.

Her finner du resultater også med lenke til "running scores".

God start for damene, men stortap i andre kamp


Etter en sterk avslutning slo Norge Østerrike med 19-11. Norge stilte med Marianne Harding-Ann Karin Fuglestad i åpent rom og Tonje Brogeland-Tone Svendsen i lukket rom. Østerrike ble nr. 8 på plassen foran Norge i det foregående mesterskapet i Ostende.

Norge fikk en meget godt start mot Østerrike og ledet med 29-1 etter 8 spill. Medvirkende til den store ledelsen var gode vurderinger ved begge bord på spill # 4. Våre jenter tok inn doblede beter ved begge bord. Dessverre så kom det en dårlig periode og ledelsen skrumpet inn til 16-14. Heldigvis så avsluttet vi mesterlig med 17 IMP inn på de to siste spillene.

Her er noen lenker:
Resultatside med "running scores".
Kampliste Norge-Østerrike.

Dagens andre kamp for damene ble et sett der veldig mye gikk gal vei. En del egne feil og flere heldige spill for Bulgaria der deres sterke kløversystem passet godt til kortene.
Kampliste Norge-Bulgaria.

Stilige norske lag på åpningsseremonien


I går kveld ble det 51. Europamesterskap for nasjonslag i Dublin åpnet av Presidenten i EBL Yves Aubry. I en enkel seremoni der den store frivillige innsatsen til mange medlemmer – medlemmene i det irske forbundet har også bidratt med 100.000 Euro – ble spesielt fremhevet som faktorer for å gjøre årets EM mulig. Videre ble lagene til de 44 deltakernasjonene presentert.


Det åpne laget, Frode, Boye, Vicky og Odin (foran), Christian, J an Tore, Thor Erik og
Thomas (bak)


Damelaget, Tonje, Ann Karin og Stine (foran), Gunn Tove, Tone og Marianne (midten),
Allan og Sten (bak)

Kamper onsdag 13. juni


Åpent lag møter Irland, Portugal og Ungarn i de tre første rundene. Kampen mot Irland vises på BBO, med muntlige kommentarer i åpent rom.

Damene møter Østerrike, Bulgaria og Tyskland. Ingen av kampene går på BBO.

Veteranlaget til EM


I EM i Dublin stiller Norge med følgende lag i veteranklassen:

Tor Bakke - Arve Farstad, Bergen/Oslo
Bjørn Buer - Johnny Holmbakken, Hurdal/Lillehammer
Helge Mæsel - Roald Mæsel, Kristiansand
Kaptein: Kjell Gaute Fyrun, Rådal

Bakke - Farstad deltok i EM veteran i Ostende i 2010.
Tor Bakke har også representert Norge i åpen klasse tidligere, med 4. plass i EM 1981, nordisk mester 1984 og 4. plass i Rottneros 1989.
Arve Farstad deltok også i EM veteran i Pau i 2008.

Mæsel - Mæsel har representert Norge i Åpen klasse i EM i 1983, 1985 og 1995, med bronse i 1983 som høydepunktet.
De deltok også i OL 1984.
Helge deltok også i EM veteran i Malmø 2004.

Bjørn Buer deltok i EM i Ostende (veteran) i 2010. Johnny Holmbakken debuterer som landslagsspiller i Dublin.

 


Tor Bakke
 


Arve Farstad
 


Bjørn Buer
 


Johnny Holmbakken
 


Helge Mæsel
 


Roald Mæsel
 


Kjell Gaute Fyrun

 



Systemkort:
Tor - Arve
Bjørn - Johnny
Helge - Roald

Damene skal til VM.


Damelaget til EM i Dublin 12.-23. juni består av:

Tonje Aasand Brogeland - Tone Torkelsen Svendsen, Flekkkefjord/Førde i Hordaland
Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Farsund/Borhaug
Stine Holmøy - Gunn Tove Vist, Rådal/Hegra
Kaptein: Allan Livgård, Trondheim
Coach: Sten Bjertnes, Oslo


Presentasjon av laget

Gunn Tove Vist – Stine Holmøy
Vårt ‘’ferskeste’’ par startet å satse for fullt sammen tidlig i fjor. Begge to er anerkjente spillere, og begge har en veldig stor lyst til å gjøre det bra, så da var det naturlig at de begynte å spille sammen. De deburterte sammen på den internasjonale scene med å ta sølv i Nordisk 2011.

Gunn Tove har tidligere spilt på damelandslaget sammen med Siv Thoresen, mens det for Stine blir det første virkelige store internasjonale mesterkskapet på landslaget.

De spiller et naturlig system og har nok vært det paret som har jobbet mest med systemet det siste året. Forhåpentligvis vil dette føre til mange gode kontrakter i EM!

Sammen med Marianne og Ann-Karin tok de sølv i NM for Damelag og de spiller sammen i 2. divisjon.


Marianne Harding – Ann Karin Fuglestad
Marianne og Ann Karin har til tross for at de fortsatt er unge damer vært med og dominert bridgen i Norge i mange år allerede. Sammen har de også vært Norges mest stabile damepar internasjonalt i flere år og ender nesten alltid veldig høyt oppe på butleren.

Det er utvilsomt et pluss for et lag å ha to spillere som ikke er redd for å dra lasset dersom det butter litt i mot og alltid leverer godt. Hjemme i Norge spiller de ikke veldig mye sammen, men når makkerskapet er såpass innspilt over mange år kan det ofte lønne seg å få impulser utenfra. Ryktene sier også at de vil satse mer sammen her hjemme også fra høsten av, så da gleder jeg meg til å se hvor gode de kan bli!

Systemet de spiller er naturlig med svak NT. Å ha et par som spiller svak NT er alltid godt for en lagkaptein. Det kan brukes til å utjevne de svingene et presumptivt dårligere lag kan skape dersom det laget også spiller svak NT og man kan spille på å skape svinger om det er nødvendig.


Tonje Brogeland – Tone Torkelsen Svendsen
Tonje og Tone har også spilt sammen i mange år nå og fått solid internasjonal erfaring. Hver for seg har de også gode resultater med hver sin ektemann. Tonje vant EM for Mixlag på lag med ektemann Boye i 2005 og Tone har vunnet NM for klubblag i 2003 og blitt europamester for damepar sammen med Åse Langeland.

Systemet de spiller er naturlig med overføring etter 1 kl. Hver gang jeg snakker med dem etter endt turnering eller treningsøkt er de ‘’alltid’’ opptatt, det er nemlig tid for spillgjennomgang med Boye Brogeland. En bedre ‘’personlig’’ trener enn det er det vel vanskelig å få!


Forberedelser til EM

Å være kaptein for et landslag i bridge kan faktisk sammenlignes litt med Drillos rolle for herrelandslaget i fotball. Du treffer spillerne dine i forbindelse med kamper og mesterskap, mens resten av tiden er det noen andre som trener dem. I bridge er det nok ingen tvil om at de fleste i hovedsak trener seg selv, og kapteinens rolle i det daglige treningsarbeidet er mer å oppmuntre og veilede dersom det skulle komme noen spørsmål.

Allerede i oktober 2011 startet oppkjøringen til EM ved at to av parene fikk mulighet til å delta i Transnational Teams i forbindelse med Bermuda Bowl i Nederland. Dessverre forhindret sykdom det ene paret fra å delta, så bare Marianne og Ann Karin deltok fra laget. De bet godt fra seg, men var dessverre noen VP fra å kvalifisere seg til sluttspillet. Men å møte mange av verdens beste bridgespillere er uansett den beste treningen som er å få.

I påsken 2012 samlet hele laget seg i Lyngdal på Rosfjord Strandhotell. Her spilte man en lagturnering mot ‘’hele’’ sørlandet på torsdag, mens det på fredag var trening med en idrettspsykolog fra Høgskolen i Agder og lagbygging som stod på programmet.

Lagturneringen gikk så som så, men uansett var oppholdet veldig verdifullt med tanke på lagbygging. I et så langt mesterskap som EM er det ingen tvil om at alle tre par må prestere på topp skal man lykkes med sine målsetninger, og for at alle tre parene skal prestere på topp må laget dra lasset sammen. Det har vært en bevisst strategi å sette sammen et lag som alle drar i samme retning, og samlingen i Lyngdal beviste at det har jeg lykkes med.

I tillegg trener alle parene regelmessig på BBO – og det er spilt landskamper mot damelag fra andre nasjoner. Ann Karin, Marianne, Gunn Tove og Stine spilte NM-damelag i Trondheim og ble nr to, og flere av parene har også deltatt i andre større turneringer.

Alt i alt er forberedelsene godt i rute, og jeg tror at grunnlaget som er lagt holder til å sikre en meget god plassering i EM. Man kan vel aldri si at man er godt nok forberedt, men med små ressurser til rådighet har spillerene og lagledelse gjort en grundig jobb.


Målsetning

Det norske damelandslaget har som ‘’vane’’ å plassere seg fra en 7. ned mot en 11-12. plass i EM. Det er kjedelige plasseringer å få med tanke på at man kvalifiserer seg til VM fra 1. til 6. plass. Denne ‘’vanen’’ har ført til at det norske damelandslaget aldri har spilt VM, og det skal vi nå gjøre noe med! Målsetningen er dermed å komme topp seks, men med full klaff hos alle tre par er laget godt nok til en medalje.

Å komme topp seks er aldri lett, da mange land stiller med sterke lag. Personlig tror jeg Sverige, England og Frankrike stiller sterkest. At vi skal møte alle disse tre lagene i løpet av én dag gjør at denne dagen nok vil få mye å si for hvordan EM går totalt sett.

Til slutt vil jeg bare si at jeg håper så mange som mulig i Norge heier på oss og send oss gjerne en lykkeønskning. Til de som er i nærheten av Dublin er det bare å ta seg turen til spillelokalet –å se norske flagg er alltid hyggelig!

 


Tonje Aasand Brogeland

 


Tone Torkelsen Svendsen


Stine Holmøy

 


Gunn Tove Vist



Ann Karin Fuglestad

 



Marianne Harding


Allan Livgård

 


Sten Bjertnes



Systemkort
Tonje - Tone
Stine - Gunn Tove
Ann Karin - Marianne

Håper på topp seks.


Om knappe to uker starter EM for nasjonslag i Dublin i Irland. Norge stillere lag i åpen klasse, dame- og veteranklassen. I kamp mot 33 andre nasjoner skal det norske åpne laget kjempe om en god plassering og kanskje til og med medaljer. Landslagssjef Christian Vennerød sier følgende om sjansene: Vi drar til Dublin med håp om å kvalifisere oss til VM I bridge neste år, det såkalte Bermuda Bowl. For å greie det, må vi bli blant de seks beste, noe som slett ikke blir lett.

Christian forteller videre at det er mange gode lag i Europa så konkurransen er hard. Forrige gang vi prøvde, i Belgia for 2 år siden, ble vi nr 14. Men vi regnet ut den gang at vi bare behøvde å score et halvt imp mer pr spill for å greie den viktige kvalifiseringsplassen. Nå er dette lettere sagt enn gjort, og motstanden i år er nok enda bedre enn den gang. Nederland er regjerende verdensmestre, og var knusende overlegne i World Mind sports i Beijing før jul. Italia har vunnet nesten alle EM siden krigen, og er normalt favoritt. Monaco stiller med lag Zimmermann som flere ganger har vunnet VM i transnationals og som nå har Helgemo-Helness på laget sammen med Fantoni – Nunes (normalt ranket nr 1 i verden). Israels unge lag ser ut til å ta verden med storm. Polens spillere tilhører verdenseliten og de vant nettopp «prøve-EM» Bonn Nations cup, foran Norge med Thomas, Thor Erik, Jan Tore og Odin. Sverige, Tyskland, Bulgaria, Danmark, Island, Russland og England tilhører også toppskiktet.
Mot dette er Norge regjerende nordiske mestre. Men da med to andre par på laget: Glenn Grøtheim og Ulf Tundal, samt Artur Malinowski og Arild Rasmussen.

Norge stiller følgende lag:

 
 Boye Brogeland
Flekkefjord
  Frode Nybo
Namsos
   
 Thomas Charlsen
Bergen
  Thor Erik Hoftaniska
Vadsø/London
     
 Jan Tore Berg
Larvik
  Odin Svendsen
Larvik
     

 Vicky Chediak
Kragerø, coach

  Christian Vennerød
Oslo, npc


På det norske laget i år er Boye Brogeland både tidligere verdensmester og europamester (2007 og 2008), men denne gangen med en ny makker i internasjonale mesterskap. Boye reiser og spiller så mye over hele verden at han og Frode Nybo ikke får spilt sammen så mye som de andre to parene. Boye kommer rett fra Det åpne sør-Afrikanske mesterskapet der han ble nr 2 på et norsk lag (med P Marstrander og Stabell-Stabell).

Thomas Charlsen og Thor Erik Hoftaniska var med på landslaget forrige gang i 2010, men har nå ytterligere internasjonal rutine. De spiller sitt eget system, der tydeligste forskjellen til hva mange er vant til, ligger i at melding 2 kløver over åpning 1 i major alltid er Toronto.

Odin Svendsen spilte forrige gang med Boye, men spiller nå med lagets eneste debutant: Jan Tore Berg. De har vunnet 1-divisjon i Norge de to siste årene, og er kjent for å generere en masse poeng ved bordet – både pluss og minus, mest pluss! De spiller blant annet med åpning 1 grand = 8-12 poeng i 1. og 2. hånd utenfor sonen.

Vicky har i mange år vært med som leder for juniorlagene, er nettopp Norgesmester for damer, og hun er leder forbundets Utvalg for Internasjonal Virksomhet.

Christian har fulgt landslaget som journalist siden 2008 og som landslagssjef siden 2010.

Laget sponses av Vennerød Forlag og av Bli Best AS, dvs i praksis av Christian Vennerød og Jan Tore Berg, som eier de to firmaene.

Mer stoff om mesterskapet finner du ved å følge lenken: 51st European Team Championships.

Systemkort:
Boye - Frode - noter
Odin - Jan Tore
Thomas - Thor Erik

Ny blogg på bridge.no


Da er den nye bloggen på plass og første prøve blir under arrangementet av EM 2012 i Dublin. Vi håper dette er et tilbud som faller i smak for våre medlemmer og andre bridgeinteresserte.