Damene skal til VM.

 

 VÅR BLOGGERE...


Lars Arthur Johansen

Kristoffer Hegge

Sten Bjertnes

 

 

Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Damelaget til EM i Dublin 12.-23. juni består av:

Tonje Aasand Brogeland - Tone Torkelsen Svendsen, Flekkkefjord/Førde i Hordaland
Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Farsund/Borhaug
Stine Holmøy - Gunn Tove Vist, Rådal/Hegra
Kaptein: Allan Livgård, Trondheim
Coach: Sten Bjertnes, Oslo


Presentasjon av laget

Gunn Tove Vist – Stine Holmøy
Vårt ‘’ferskeste’’ par startet å satse for fullt sammen tidlig i fjor. Begge to er anerkjente spillere, og begge har en veldig stor lyst til å gjøre det bra, så da var det naturlig at de begynte å spille sammen. De deburterte sammen på den internasjonale scene med å ta sølv i Nordisk 2011.

Gunn Tove har tidligere spilt på damelandslaget sammen med Siv Thoresen, mens det for Stine blir det første virkelige store internasjonale mesterkskapet på landslaget.

De spiller et naturlig system og har nok vært det paret som har jobbet mest med systemet det siste året. Forhåpentligvis vil dette føre til mange gode kontrakter i EM!

Sammen med Marianne og Ann-Karin tok de sølv i NM for Damelag og de spiller sammen i 2. divisjon.


Marianne Harding – Ann Karin Fuglestad
Marianne og Ann Karin har til tross for at de fortsatt er unge damer vært med og dominert bridgen i Norge i mange år allerede. Sammen har de også vært Norges mest stabile damepar internasjonalt i flere år og ender nesten alltid veldig høyt oppe på butleren.

Det er utvilsomt et pluss for et lag å ha to spillere som ikke er redd for å dra lasset dersom det butter litt i mot og alltid leverer godt. Hjemme i Norge spiller de ikke veldig mye sammen, men når makkerskapet er såpass innspilt over mange år kan det ofte lønne seg å få impulser utenfra. Ryktene sier også at de vil satse mer sammen her hjemme også fra høsten av, så da gleder jeg meg til å se hvor gode de kan bli!

Systemet de spiller er naturlig med svak NT. Å ha et par som spiller svak NT er alltid godt for en lagkaptein. Det kan brukes til å utjevne de svingene et presumptivt dårligere lag kan skape dersom det laget også spiller svak NT og man kan spille på å skape svinger om det er nødvendig.


Tonje Brogeland – Tone Torkelsen Svendsen
Tonje og Tone har også spilt sammen i mange år nå og fått solid internasjonal erfaring. Hver for seg har de også gode resultater med hver sin ektemann. Tonje vant EM for Mixlag på lag med ektemann Boye i 2005 og Tone har vunnet NM for klubblag i 2003 og blitt europamester for damepar sammen med Åse Langeland.

Systemet de spiller er naturlig med overføring etter 1 kl. Hver gang jeg snakker med dem etter endt turnering eller treningsøkt er de ‘’alltid’’ opptatt, det er nemlig tid for spillgjennomgang med Boye Brogeland. En bedre ‘’personlig’’ trener enn det er det vel vanskelig å få!


Forberedelser til EM

Å være kaptein for et landslag i bridge kan faktisk sammenlignes litt med Drillos rolle for herrelandslaget i fotball. Du treffer spillerne dine i forbindelse med kamper og mesterskap, mens resten av tiden er det noen andre som trener dem. I bridge er det nok ingen tvil om at de fleste i hovedsak trener seg selv, og kapteinens rolle i det daglige treningsarbeidet er mer å oppmuntre og veilede dersom det skulle komme noen spørsmål.

Allerede i oktober 2011 startet oppkjøringen til EM ved at to av parene fikk mulighet til å delta i Transnational Teams i forbindelse med Bermuda Bowl i Nederland. Dessverre forhindret sykdom det ene paret fra å delta, så bare Marianne og Ann Karin deltok fra laget. De bet godt fra seg, men var dessverre noen VP fra å kvalifisere seg til sluttspillet. Men å møte mange av verdens beste bridgespillere er uansett den beste treningen som er å få.

I påsken 2012 samlet hele laget seg i Lyngdal på Rosfjord Strandhotell. Her spilte man en lagturnering mot ‘’hele’’ sørlandet på torsdag, mens det på fredag var trening med en idrettspsykolog fra Høgskolen i Agder og lagbygging som stod på programmet.

Lagturneringen gikk så som så, men uansett var oppholdet veldig verdifullt med tanke på lagbygging. I et så langt mesterskap som EM er det ingen tvil om at alle tre par må prestere på topp skal man lykkes med sine målsetninger, og for at alle tre parene skal prestere på topp må laget dra lasset sammen. Det har vært en bevisst strategi å sette sammen et lag som alle drar i samme retning, og samlingen i Lyngdal beviste at det har jeg lykkes med.

I tillegg trener alle parene regelmessig på BBO – og det er spilt landskamper mot damelag fra andre nasjoner. Ann Karin, Marianne, Gunn Tove og Stine spilte NM-damelag i Trondheim og ble nr to, og flere av parene har også deltatt i andre større turneringer.

Alt i alt er forberedelsene godt i rute, og jeg tror at grunnlaget som er lagt holder til å sikre en meget god plassering i EM. Man kan vel aldri si at man er godt nok forberedt, men med små ressurser til rådighet har spillerene og lagledelse gjort en grundig jobb.


Målsetning

Det norske damelandslaget har som ‘’vane’’ å plassere seg fra en 7. ned mot en 11-12. plass i EM. Det er kjedelige plasseringer å få med tanke på at man kvalifiserer seg til VM fra 1. til 6. plass. Denne ‘’vanen’’ har ført til at det norske damelandslaget aldri har spilt VM, og det skal vi nå gjøre noe med! Målsetningen er dermed å komme topp seks, men med full klaff hos alle tre par er laget godt nok til en medalje.

Å komme topp seks er aldri lett, da mange land stiller med sterke lag. Personlig tror jeg Sverige, England og Frankrike stiller sterkest. At vi skal møte alle disse tre lagene i løpet av én dag gjør at denne dagen nok vil få mye å si for hvordan EM går totalt sett.

Til slutt vil jeg bare si at jeg håper så mange som mulig i Norge heier på oss og send oss gjerne en lykkeønskning. Til de som er i nærheten av Dublin er det bare å ta seg turen til spillelokalet –å se norske flagg er alltid hyggelig!

 


Tonje Aasand Brogeland

 


Tone Torkelsen Svendsen


Stine Holmøy

 


Gunn Tove VistAnn Karin Fuglestad

 Marianne Harding


Allan Livgård

 


Sten BjertnesSystemkort
Tonje - Tone
Stine - Gunn Tove
Ann Karin - Marianne